Het is een eer om het eerste symposium, Veilige Zorg & Efficiënte Organisaties door Compassievol Leiderschap, te mogen produceren, i.o.v. Barbara Doeleman-van Veldhoven, directeur van BFC Mindfulness & Compassie.
Op 12 februari komt op uitnodiging van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine professor Michael West (Head of Thought Leadership The Kings’Fund, VK) naar Nederland om twintig Nederlandse zorgbestuurders mee te nemen in zijn vernieuwende en op wetenschap gefundeerde inzichten op het gebied van teamwerk en leiderschap binnen de gezondheidszorg. Enkele weken geleden werd professor West door de Engelse koningin geridderd als CBE voor zijn baanbrekende werk op het gebied van innovatie en compassie binnen het gezondheidsdomein.
Zeker in complexe tijden als deze wordt van medisch leiders gevraagd hoofd en hart te verbinden bij alle besluiten en alle stappen die genomen worden; of dat nou in de spreekkamer is, in de aansturing van een team of bij het leiden van een zorgorganisatie. Professor West toonde met zijn onderzoeksteam van The King’s Fund aan dat compassievol leiderschap de basis vormt voor het creëren van compassievolle culturen in gezondheids- en zorgorganisaties. Een dergelijke vorm van leiderschap bevat vier kerngedragingen: het vermogen om aandachtig aanwezig te zijn, te kunnen luisteren met open niet-oordelende aandacht, zich in kunnen leven en de intentie en de moed hebben om te helpen. Interessant aan het werk van West is dat het de verbinding legt tussen soft skills -als emotionele intelligentie en compassie- en harde uitkomstmaten. Zo blijkt compassievol leiderschap wetenschappelijk aantoonbaar en meetbaar positieve effecten te hebben op: werkgeluk van het personeel (minder uitval), patiëntveiligheid, kwaliteit van zorg, innovatie en financiële veerkracht van de zorgorganisatie. Professor Carina Hilders (voorzitter RvB Reinier de Graaf, bijzonder hoogleraar medisch leiderschap ESHPM, RvT St. Radboud UMC) onderschrijft vanuit haar expertise, ervaringen en wetenschappelijke kennis het belang van meer aandacht voor deze vorm van leiderschap. Zij was één van de eersten in Nederland die bewust koos voor ‘de werknemer centraal’ in plaats van ‘de patiënt centraal’; immers “wanneer het goed gaat met de zorgprofessional, staat vanzelf de patiënt centraal.”
Naast professor West en professor Hilders, zullen Bas Geerdes (manager IKNL), Hans Kerkkamp (zorgbestuurder) en Barbara Doeleman-van Veldhoven (voorzitter BFC Compassionate Care & Mindful Medicine) spreken.