Veilige Zorg & Efficiënte Organisaties door Compassievol Leiderschap

Voor bestuurders, directeuren en medische stafleden.

Datum:
Vrijdag 12 februari 2021

Locatie:
Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder

Programma:
08.30 – 09.00 Ontvangst
09.00 – 09.10 Opening
09.10 – 13.00 Symposium
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 18.00 Symposium
18.00 – 20.00 Talking diner

Het is een eer om het eerste symposium, Veilige Zorg & Efficiënte Organisaties door Compassievol Leiderschap, te mogen produceren, i.o.v. Barbara Doeleman-van Veldhoven, directeur van BFC Mindfulness & Compassie.

Op 12 februari komt op uitnodiging van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine professor Michael West (Head of Thought Leadership The Kings’Fund, VK) naar Nederland om twintig  Nederlandse zorgbestuurders mee te nemen in zijn vernieuwende en op wetenschap gefundeerde inzichten op het gebied van teamwerk en leiderschap binnen de gezondheidszorg. Enkele weken geleden werd professor West door de Engelse koningin geridderd als CBE voor zijn baanbrekende werk op het gebied van innovatie en compassie binnen het gezondheidsdomein.

Zeker in complexe tijden als deze wordt van medisch leiders gevraagd hoofd en hart te verbinden bij alle besluiten en alle stappen die genomen worden; of dat nou in de spreekkamer is, in de aansturing van een team of bij het leiden van een zorgorganisatie. Professor West toonde met zijn onderzoeksteam van The King’s Fund aan dat compassievol leiderschap de basis vormt voor het creëren van compassievolle culturen in gezondheids- en zorgorganisaties. Een dergelijke vorm van leiderschap bevat vier kerngedragingen: het vermogen om aandachtig aanwezig te zijn, te kunnen luisteren met open niet-oordelende aandacht, zich in kunnen leven en de intentie en de moed hebben om te helpen. Interessant aan het werk van West is dat het de verbinding legt tussen soft skills -als emotionele intelligentie en compassie- en harde uitkomstmaten. Zo blijkt compassievol leiderschap wetenschappelijk aantoonbaar en meetbaar positieve effecten te hebben op: werkgeluk van het personeel (minder uitval), patiëntveiligheid, kwaliteit van zorg, innovatie en financiële veerkracht van de zorgorganisatie. Professor Carina Hilders (voorzitter RvB Reinier de Graaf, bijzonder hoogleraar medisch leiderschap ESHPM, RvT St. Radboud UMC) onderschrijft vanuit haar expertise, ervaringen en wetenschappelijke kennis het belang van meer aandacht voor deze vorm van leiderschap. Zij was één van de eersten in Nederland die bewust koos voor ‘de werknemer centraal’ in plaats van ‘de patiënt centraal’; immers “wanneer het goed gaat met de zorgprofessional, staat vanzelf de patiënt centraal.”

Naast professor West en professor Hilders, zullen Bas Geerdes (manager IKNL), Hans Kerkkamp (zorgbestuurder) en Barbara Doeleman-van Veldhoven (voorzitter BFC Compassionate Care & Mindful Medicine) spreken.

Bekijk ook de andere projecten van bundelt

producent symposium natuurmonumenten

Natuurmonumenten spant zich samen met haar partners in om natuur toegankelijk te maken, ook voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend zo is. Deze dag was de viering van de resultaten die zijn bereikt met o.a. een symposium voor beleidsmakers en professionals in groen- en zorgsector; beleidsmakers lokale, provinciale en landelijke overheden.

meer informatie

event manager en facilitator dance4life

Dance4Life’s Funky Fundraiser heeft het doel zoveel mogelijk geld op te halen voor haar internationale programma en met alle aanwezigen het leven te vieren. Bundelt is trotse sponsor en ben als Funky Fundraise Hero als Event Manager deel van het team dat zorgt voor het Funky Fundraiser 2019! In 2010 had ik als facilitator had een leidende rol in Schools4Life.

Meer informatie

Event management international conference on mindfulness

Lezingen door vooraanstaande wetenschappers, inhoudelijke workshops, symposia met actuele kennis uit de wetenschap, expert meetings en de meest inspirerende plek om de laatste ontwikkelingen over mindfulness te volgen.
Tijdens het ‘International Conference of Mindfulness (ICM) 2018’ kwam dit alles samen in Amsterdam

meer informatie

sahara sessions in poptempel paradiso

De eerste Sahara Sessions in Nederland: een zinderende concertavond waar de Sahara Blues centraal stond. De Amsterdamse band met Marokkaanse roots Samira's Blues nodigde de master musician en griot Ebou Gaye Mada en zijn band Boka de Banjul uit. Samen verzorgden het gezelschap een bijzondere avond in Paradiso.

meer informatie
Skip to content