Laden Evenementen


« Alle Evenementen

Mindful in gesprek | Mindfulness blijven beoefenen

11 april | 14:00 - 17:00

Praktische informatie:

 • Dag:
  Zaterdag 11 april 2020
 • Tijd:
  14:00 – 16:30 uur
 • Locatie:
  Gehoorzaal Teylers Museum
 • Programma:
  13:30 Inloop
  14:00 Start programma
  14:10 Keynote Barbara Doeleman
  14:45 Offline versus Online
  15:15 Keynote Louise Thompsen

  15:45 Mindfulness in het museum
  16:15 Boeklancering Erik en Jolien
  16:30 Napraten
  17:00 Museum sluit

Kan ik het boek Mindfulness in het veld van aandacht aanschaffen?

Ja, is er gelegenheid voor de aanschaf van een exemplaar van de bundel Mindfulness in het veld van aandacht. Er is een pinautomaat aanwezig. De kosten voor het boek zijn EUR 18,50

Je kunt ook direct een ticket incl. boek aanschaffen. Dan betaal je een gereduceerd tarief van EUR29,95 en ligt het boek 11 april voor je klaar!

Waar wordt deze editie van Mindful in Gesprek over gesproken?

Tijdens deze eerste editie Mindful in gesprek | Mindfulness blijven beoefenen gaan we met elkaar in gesprek over wat we tegen kunnen komen na het afronden van de achtweekse mindfulnesstraining. Tevens wordt het boek Mindfulness in het veld van aandacht gelanceerd, een bundel ter herinnering dat je elk moment opnieuw kunt starten met mindfulness. Gespreksleider Eveline Brandt, mindfulnesstrainer en journalist, zal de middag in goede banen leiden.

Barbara Doeleman van Veldhoven, trainer van mindfulness-based programs en tevens bestuurslid VMBN,  zal ons in haar keynote meenemen naar het leven ná de mindfulnesstraining. Hoe integreer je de beoefening van meditatie in je dagelijks leven? Hoe pluk je de vruchten van mindfulness in je werk en in contact met anderen?  En hoe kunnen we dit thema benaderen vanuit de boeddhistische en westerse psychologie?

Daarnaast zullen we 2 thema`s verder uitdiepen. Allereerst zal Eveline Brandt met Dirk Wolbers, oprichter van meditatieplatform 30NOW, in gesprek gaan over het thema Mindfulness Offline versus Online. Hoe gaan we om met alle apps die ons aangeboden worden? Gaan we na een werkdag achter de laptop ook nog met een mindfulness-app aan de slag? Hoe vaak ervaren luisteraars die met mindfulness starten via een app dat dit nog niet meevalt? En welke ethische verantwoordelijkheid hebben trainers bij het aanbieden van online meditaties? Een actueel thema om met elkaar over in gesprek te gaan.

Mindfulness en het Museum is het tweede thema. Er zijn wereldwijd meerdere onderzoeken gedaan naar de toepassing van mindfulness in de museale sector. FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, heeft afgelopen jaar zelfs met hun partners KMSKA, FOMU, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Museum Dr. Guislain en het Middelheimmuseum een vormingsreeks opgezet waar zij onderzoeken wat mindfulness kan betekenen in cultureel erfgoedcontext. Zij hebben hiervoor Edel Maex, grondlegger van mindfulness in de lage landen, gevraagd hebben hierin zijn expertise te delen.

Waar je in Amerika, Engeland en België. in meerdere musea kunst kunt bekijken door deel te nemen aan Mindfulness Based programma`s die zij aanbieden, blijkt dit in Nederland toch moeilijk van de grond te komen. Via een live call zal Louise Thompsen, Health and Wellbeing Manager at Manchester Art Gallery and Museums and Wellbeing Consultant, spreken over hoe het hun gelukt is mindfulness succesvol te hebben geïntegreerd in de leerprogramma`s en de meerwaarde van dit programma. Zij heeft ook haar exeptise gedeeld met de vormingsreeks van FARO.

Peter Thissen, mindfulnesstrainer en kunsthistoricus en Linda Eversteijn, mindfulnesstrainer en kunstcurator, zetten zich in Nederland al jaren in om mindfulness en museum te verbinden, zij vertellen ons over deze missie en laten ons zelf Kunst en Mindfulness ervaren.

Is er mogelijkheid om een hapje of drankje te nuttigen?

Het is de gehoorzaal niet toegestaan te eten en te drinken, je kunt op eigen gelegenheid in het museum café terecht voor een kopje koffie en een snack.

Na afloop staat het hele centrum van Haarlem tot je beschikking voor een borrel of een hapje eten.

Kan ik het beste met het OV, de auto of lopend komen?

Teylers Museum is goed te bereiken met de auto of lopend vanaf het Centraal Station Haarlem.

Openbaar vervoer: Plan uw route met de trein via de website van de NS.

Met de auto: Kijk op Google maps voor uw persoonlijke route informatie met de auto.

Parkeren; U kunt parkeren in de naastgelegen parkeergarage De Appelaar. Eventueel kunt u ook parkeren in Parkeergarage de Kamp of Parkeergarage Raaks.

Ben jij aanwezig bij de eerst editie van Mindful in Gesprek? Een event voor mindfulnesstrainers, (oud-)deelnemers van de achtweekse training, geïnteresseerden uit gerelateerde werkvelden en een ieder met interesse voor mindfulness.

Mindfulness is een ervaringsgerichte training. Echter kan het ook fijn zijn om hierover in gesprek te gaan. Om zo thema`s uit te diepen, te reflecteren, je kennis te verbreden en geïnspireerd te worden. In deze editie Mindful in gesprek | Mindfulness blijven beoefenen in het Teylers Musuem te Haarlem gaan we met elkaar in gesprek over wat we tegen kunnen komen na het afronden van de achtweekse mindfulnesstraining.

Na een keynote over het landschap van thema`s die voorbij kunnen komen na het afronden van een mindfulnesstraining, diepen we twee thema`s verder uit: Mindfulness Offline versus Online en Mindfulness in het Museum. Thema`s die nog niet eerder op deze wijze besproken zijn in Nederland. Bij elk besproken thema is er ruimte  voor vragen uit het publiek zodat we daadwerkelijk met elkaar in gesprek kunnen gaan, mindfulnesstrainer en journalist Eveline Brandt als gespreksleider deze middag in goede banen leiden.

Afsluitend lanceren Erik Kanters van Uitgeverij Blooming en auteur Jolien Posthumus van Bundelt het boek Mindfulness in het veld van aandacht. Een bundel ter herinnering dat je elk moment opnieuw kunt starten met mindfulness.

Wij zijn verheugd de volgende sprekers te verwelkomen:

Barbara Doeleman-van Veldhoven
Trainer van mindfulness-based programs, expert Mindfulness & Compassie in zorg & organisatie,
tevens bestuurslid VMBN

Louise Thompson
Health and Wellbeing Manager at Manchester Art Gallery and Museums and Wellbeing Consultant (live call)

Peter Thissen
Mindfulnesstrainer en kunsthistoricus

Linda Eversteijna
Mindfulnesstrainer, kunstcurator en collectiebeheerder

Dirk Wolbers
Oprichter van online meditatieplatform 30NOW

•••

Boeklancering:

Erik Kanters
Eigenaar en uitgever bij Uitgeverij Blooming

Jolien Posthumus
Mindfulnesstrainer, auteur en producent

•••

Gespreksleider van Mindful in Gesprek:

Eveline Brandt
Mindfulnesstrainer, journalist & tekstschrijver

Tickets

Entreeticket Mindful in Gesprek 11 april
17,50
Entreeticket Mindful in Gesprek 11 april + het boek Mindfulness in het veld van aandacht t.w.v. EUR 18,50
29,95

Gegevens

Datum:
11 april
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
€17,50 – €29,95

Locatie

Gehoorzaal van het Teylers Museum
Spaarne 16
Haarlem, 2011CH Nederland
+ Google Maps