Laden Evenementen


« Alle Evenementen

AFGELAST Mindful in gesprek | Mindfulness online versus offline

11 april | 14:00 - 17:00

Berichtgeving: Mindfulness in gesprek afgelast

Er worden momenteel een hoop maatregelen in acht genomen om de verspreiding van het Coronavirus in te dammen. De afgelopen drie weken hebben we met alle betrokken partijen contact gehouden en gesproken over de mogelijkheden. De mogelijkheid om de ontwikkelingen verder aan te kijken bleek helaas geen optie meer gezien je een evenement als deze om financiële en productionele redenen niet kort van tevoren kunt annuleren. Daarnaast zijn de evenementen van Bundelt altijd tot in de puntjes geregeld en dat kunnen we nu niet garanderen.

Wat zijn we blij met het enthousiasme waarmee de eerste editie van Mindful in gesprek ontvangen werd. Duidelijk werd dat vele mindfulnesstrainers en andere geïnteresseerden zin hadden om met elkaar te praten over de thema`s. En blij waren we dan ook met alle aanmeldingen die we tot op heden ontvangen hadden en gezien de voorgang was een uitverkochte zaal met 150 mensen niet geheel ondenkbaar.

Uit deze aanmeldingen bleek dat naast de sprekers ook dat de aanmeldingen vanuit heel Nederland kwamen. De ongewisse verspreidding van het virus is tevens een reden voor annulering; de gezondheid en veiligheid van het team, de aanwezigen en de prachtige locatie waar we deze dag te gast zouden zijn nemen wij geen onnodige risico`s.

Dit is een beslissing die we uiteraard jammer vinden maar we treuren niet! We zijn zo dankbaar en blij met alle positieve reacties en voelen ons gemotiveerd het Mindful in gesprek voort te zetten. We gaan op een later moment de mogelijkheden bekijken voor een nieuwe datum om met elkaar in gesprek te gaan! Aankomende weken gaan we de haalbaarheid voor de boeklancering 11 april in een aangepaste setting op een andere locatie uitzoeken. Mocht je hier alsnog bij willen zijn houdt onze berichtgeving in de gaten.

We hebben respect voor alle mensen die momenteel dag en nacht werken het virus in Nederland in te dammen. Wij danken iedereen en hopen elkaar op een ander moment weer te ontmoeten!

Hartelijk groet,
namens Bundelt en Mindful in gesprek,

Jolien Posthumus

Praktische informatie:

 • Dag:
  Zaterdag 11 april 2020
 • Tijd:
  13:30 – 16:30 uur programma
 • Locatie:
  De Gehoorzaal
  Teylers Museum
  Spaarne 16
  Haarlem
 • tickets:
  Ticket  € 17,50
  Ticket + mindfulnessboek 
  € 29,95 
 • Gespreksleider:
  Eveline Brandt
 • Programma:
  13:30 Inloop
  14:00 Start programma
  14:05 Keynote Barbara Doeleman- van Veldhoven
  14:35 Mindfulness en meditatie-apps
  15:15 Keynote Louise Thompsen

  15:45 Mindfulness in het museum
  16:15 Boeklancering Erik en Jolien
  16:30 Napraten
  17:00 Museum sluit

Is er mogelijkheid om een hapje of drankje te nuttigen?

Het is de gehoorzaal niet toegestaan te eten en te drinken, je kunt op eigen gelegenheid in het museum café terecht voor een kopje koffie en een snack.

Na afloop staat het hele centrum van Haarlem tot je beschikking voor een borrel of een hapje eten.

Kan ik het beste met het OV, de auto of lopend komen?

Teylers Museum is goed te bereiken met de auto of lopend vanaf het Centraal Station Haarlem.

Openbaar vervoer: Plan uw route met de trein via de website van de NS.

Met de auto: Kijk op Google maps voor uw persoonlijke route informatie met de auto.

Parkeren; U kunt parkeren in de naastgelegen parkeergarage De Appelaar. Eventueel kunt u ook parkeren in Parkeergarage de Kamp of Parkeergarage Raaks.

Tijdens deze eerste editie Mindful in gesprek | Mindfulness online versus offline gaan we met elkaar in gesprek over wat we tegen kunnen komen voor en na de achtweekse mindfulnesstraining online en ook offline. Tevens wordt het boek Mindfulness in het veld van aandacht gelanceerd, een bundel ter herinnering dat je elk moment opnieuw kunt starten met mindfulness. Gespreksleider Eveline Brandt, mindfulnesstrainer en journalist, zal de middag in goede banen leiden.

Barbara Doeleman van Veldhoven, trainer van mindfulness-based programs en tevens bestuurslid VMBN,  zal ons in haar keynote meenemen naar het leven ná de mindfulnesstraining. Hoe integreer je de beoefening van meditatie in je dagelijks leven? Hoe pluk je de vruchten van mindfulness in je werk en in contact met anderen?  Welke daarvan doen we online en welke offline? En hoe kunnen we dit thema benaderen vanuit de boeddhistische en westerse psychologie?

Daarnaast zullen we 2 thema`s verder uitdiepen. Allereerst zal Eveline Brandt met Dirk Wolbers, oprichter van meditatieplatform 30NOW, in gesprek gaan over het thema Mindfulness en meditatie-apps. Hoe gaan we om met alle apps die ons aangeboden worden? Gaan we na een werkdag achter de laptop ook nog met een mindfulness-app aan de slag? Hoe vaak ervaren luisteraars die met mindfulness starten via een app dat dit nog niet meevalt? En welke ethische verantwoordelijkheid hebben trainers bij het aanbieden van online meditaties? Een actueel thema om met elkaar over in gesprek te gaan.

Mindfulness en het Museum is het tweede thema. Mindfulness offline in de praktijk. Er zijn wereldwijd meerdere onderzoeken gedaan naar de toepassing van mindfulness in de museale sector. FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, heeft afgelopen jaar zelfs met hun partners KMSKA, FOMU, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis,

Museum Dr. Guislain en het Middelheimmuseum een vormingsreeks opgezet waar zij onderzoeken wat mindfulness kan betekenen in cultureel erfgoedcontext. Zij hebben hiervoor Edel Maex, grondlegger van mindfulness in de lage landen, gevraagd hebben hierin zijn expertise te delen.

Waar je in Amerika, Engeland en België. in meerdere musea kunst kunt bekijken door deel te nemen aan Mindfulness Based programma`s die zij aanbieden, blijkt dit in Nederland toch moeilijk van de grond te komen. Via een live call zal Louise Thompsen, Health and Wellbeing Manager at Manchester Art Gallery and Museums and Wellbeing Consultant, spreken over hoe het hun gelukt is mindfulness succesvol te hebben geïntegreerd in de leerprogramma`s en de meerwaarde van dit programma. Zij heeft ook haar exeptise gedeeld met de vormingsreeks van FARO.

Peter Thissen, mindfulnesstrainer en kunsthistoricus en Linda Eversteijn, mindfulnesstrainer en kunstcurator, zetten zich in Nederland al jaren in om mindfulness en museum te verbinden, zij vertellen ons over deze missie en laten ons zelf Kunst en Mindfulness ervaren.

Afsluitend lanceren Uitgeverij Blooming en Jolien Posthumus de bundel Mindfulness in het veld van aandacht.  Net als tijdens een mindfulnesstraining kun je soms vriendelijke discipline, een dosis moed of een bemoedigend steuntje in de rug nodig hebben om de beoefening weer op te pakken. Uitgeverij BloomingMindfulness in het veld van aandacht, geschreven door mindfulnesstrainer Jolien Posthumus, ís dat steuntje in de rug voor iedereen die een mindfulnesstraining volgt of volgde, of op een andere wijze in aanraking is gekomen met mindfulness.” Er is gelegenheid voor de aanschaf van een exemplaar van de bundel Mindfulness in het veld van aandacht. Er is een pinautomaat aanwezig. Je kunt ook direct een ticket incl. boek aanschaffen tegen een gereduceerd tarief.

Eveline heeft jarenlange ervaring als gespreksleider en journalist...

maar werkt de laatste negen jaar vooral als mindfulnesstrainer. In haar eigen Centrum voor Mindfulness Leiden geeft zij met hart en ziel mindfulnesstrainingen, en ook vervolg- en verdiepingscursussen zoals de Basiscursus Boeddhisme. Vandaag combineert zij haar ‘oude’ vak van moderator met haar ‘nieuwe’ liefde: de mindfulness.

Barbara (directeur BFC Mindfulness & Compassie, bestuurslid VMBN)...

is expert op het gebied van mindfulness voor zorg & organisatie. Haar passie is om mensen te ondersteunen in het cultiveren van kwaliteiten van mindfulness en compassie; voor meer balans en veerkracht én voor verstevigen van teamwerk en leiderschap. Door haar achtergrond weet zij organisatiedynamiek, zorg, contemplatieve wijsheid en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness op natuurlijke wijze met elkaar te verbinden.

Louise Thompson

Health and Wellbeing Manager at Manchester Art Gallery and Museums and Wellbeing Consultant (live call)

In haar functie bij Manchester Art Gallery werkt Louise...

in samenwerking met organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, geeft workshops en co-cureert tentoonstellingen die gericht zijn op het verbeteren van welzijn met behulp van mindfulness. Ze is ook een adviseur van Museum Wellbeing dat andere musea ondersteunt om mindfulness te gebruiken in hun collecties en ruimtes.

Linda (MA kunstgeschiedenis) is coördinator educatie bij ’t Hoogt en ...

eigenaar van DichtbijKunst. Vanuit DichtbijKunst cureert ze tentoonstellingen, schrijft teksten en ontwikkelt educatietools en workshops/trainingen over kunst & mindfulness. Linda brengt kunst dichtbij door aandacht te geven aan de subjectieve waarneming, en ruimte te creëren voor associaties en gevoel. Ze is gecertificeerd mindfulness trainer.

Peter Thissen

Mindfulnesstrainer en kunsthistoricus

Uitgeverij Blooming; een jonge uitgeverij die ontluikend talent...

de kans geeft te groeien en tot volle bloei te komen. Blooming heeft inmiddels de nodige ervaring in het uitgeven van met name literaire non-fictie, liefst over onderwerpen die enerzijds een belangrijke rol spelen in het leven van de schrijver en anderzijds maatschappelijk relevant zijn. Daarnaast is er ook ruimte voor literaire fictie, zeker als deze een sterk persoonlijk karakter heeft.

Jolien is mindfulnesstrainer (MBSR en iMBCT) en Producent...

Het mindfulness based aanbod bestaat o.a. uit de achtweekse trainingen, individuele trajecten, training in organisatie en retraites. Haar event-expertise ligt bij producties in de culturele sector of met een maatschappelijke betrokkenheid. Deze heeft zij opgebouwd en ingezet tijdens samenwerkingen met o.a. het Van Gogh Museum, Natuurmonumenten en het International Conference on Mindfulness. April 2020 verschijnt haar boek Mindfulness in het veld van aandacht.

Gegevens

Datum:
11 april
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
€29,95

Locatie

Gehoorzaal van het Teylers Museum
Spaarne 16
Haarlem, 2011CH Nederland
+ Google Maps

Praat nu al mee met Mindful in gesprek!

Hoe integreer jij de beoefening van meditatie in je dagelijks leven? Hoe ga jij om met alle apps die ons aangeboden worden? En welke ethische verantwoordelijkheid hebben trainers bij het aanbieden van online meditaties? Gaan de kernwaarden van mediteren en social media samen? Of stap jij liever uit de waan van de dag en het museum in? En wat brengt kijken naar kunst jou?

 1. Super interessant! Sterke onderwerpen om over in gesprek te gaan.

Geef een reactie