In Gesprek over Mindfulness & racisme 12 augustus De Rode Hoed

door
In Gesprek over Mindfulness & racisme 12 augustus De Rode Hoed

Do the best you can until you know better. Then when you know better, do better.

Maya Angelou

We zijn druk bezig met de programmering van sprekers en vormgeving van deze editie en hopen spoedig aan je te presenteren.

Wil je een bericht ontvangen als tickets beschikbaar zijn? Heb je ideeën of zou jij een bijdrage willen leveren? Wij komen graag in contact.

Praktische informatie:

  • Dag:
  • Tijd:
  • Locatie:
  • tickets:  

  • Programma:

Mindfulness kan een fundamentele rol spelen in de ondersteuning van de slachtoffers van racisme, de gesprekken die we met elkaar hebben over institutioneel racisme in Nederland en in het erkennen van de homogeniteit van het huidige mindfulness landschap in Nederland.

De demonstraties na de dood van George Floyd zorgen ervoor dat het gesprek over racisme als nooit tevoren in Nederland gevoerd wordt. En dat werd tijd. Veel witte Nederlanders spijkeren zich bij over dit thema, zijn bereid te luisteren en erkenning te geven. En nu een heldere vraag van de zwarte community aan de witte community: maak de stap je uit te spreken, hoe moeilijk en onwennig dit misschien ook is. Neem het voortouw, neem stelling. Start het debat. Bundelt pakt haar verantwoordelijkheid op en maakt de stap om het gesprek te starten.

Mindfulness leert ons dat stilte kan heilzaam zijn, zeker. Maar stilte kan ook geweld aan doen. Het gezamenlijke stilzwijgen zorgt er voor dat voorvallen en gevolgen van racisme en discriminatie onbesproken blijven. Je niet uitspreken, het niet erkennen van ongelijkwaardigheid en anderen niet aanspreken op racisme doet direct geweld aan anderen. Er wordt nu een beroep gedaan om mindfulness & compassie in actie.

Dit event maken we hetgeen dat we beoefenen binnen mindfulness zichtbaar in de praktijk. Hierin nemen we de basisattitude van mindfulness en compassie, namelijk mildheid en vriendelijkheid ten opzichte van onszelf en anderen, als startpunt. Zij activeren ons lichamelijke zorgsysteem, verbondenheid, helpen onze aandacht panoramisch uit te breiden en zijn  ondersteunend in onze communicatie met anderen.

Laten we In Gesprek gaan!

Witte homogeniteit in mindfulness
We leven in een multiculturele samenleving. Hoe is het dan mogelijk dat de mindfulnessgroepen in deze superdiverse samenleving bijna uitsluitend wit en afkomstig uit het hogere- en middendeel van de samenleving zijn? We gaan hierover In Gesprek. Welke eigen aannames, gedachten en (onbewust) gedrag omtrent culturele diversiteit kunnen er aanwezig zijn? En wat zou helpen om hier anders mee om te gaan als gehele mindfulnesstrainers community? De open, niet-oordelende en milde houding kan bijdragen aan het het exploreren van de mogelijkheden van multiculturele mindfulnesstrainingen.

Mindfulness en het helen van de wonden
We delen een complex van slavernij en de kolonisatie, vele medelanders weten hoe het is om op te groeien als kind van migranten of ondervinden tot op vandaag de dag de schuldkwestie rond de Tweede Oorlog. Als we praten over racisme, hebben we het eigenlijk nooit over de ondersteuning van slachtoffers. Naima Charkaoui pleit in haar boek Racisme vurig voor meer slachtoffercultuur. In de laatste aflevering van de documantaire Why We Hate laat neuroloog Emile Bruneau zien dat mindfulness waardevol kan zijn in het helen van de kwetsuren. Dr. Reinhilde Pulinx gaat met ons In Geprek over de ontwikkeling van een programma dat specifieke ondersteuning biedt. Zij is als onderzoeker verbonden aan de Erusmus Universiteit Rotterdam en de Hogeschool UCLL. Zij beoefent al jaren mindfulness, verdiept zich in de boeddhistise oorsprong en werkt rondom mindfulness en diversiteit. Zij pleit voor een specifieke training, waarin racisme en daarmee gepaard gaande vooroordelen, pijn, verlies en angst, aangeraakt worden. Zo kunnen trainers en beoefenaars een open en niet-oordelende houding ontwikkelen, die gesprekken en interacties in het dagelijkse leven verzacht, het begrip voor de ander vergroot en op die manier het ontdekken van een nieuwe gemeenschappelijkheid bevordert. Met ruimte voor de vooringenomenheid die we allen hebben, de angsten die we voelen en de wonden die we opgelopen hebben.

Het team van editie Mindfulness en Rasicme

Spreker: Dr. Reinhilde Pulinx

Academisch onderzoeker aan de Erusmus Universiteit Rotterdam en de Hogeschool UCLL, auteur Mindfulness in Superdiversiteit

Spreker 2: wordt spoedig bekend

Moderator: wordt spoedig bekend

Een dank en shout-out naar:

Martin van Engel

Programmamanager Van Gogh Museum -Van Gogh Verbindt en Lid Unesco Commissie

binnenkort meer!

De Rode Hoed

Drie panden, één bijzondere geschiedenis: achter de gevels aan de Keizersgracht bevindt zich de grootste voormalige schuilkerk van Nederland. De Oosterhuiszaal is misschien wel de meest mediagenieke zaal van Amsterdam; groots, maar toch intiem met een uitmuntende akoestiek.

Meer over dit thema:

Mindfulness in superdiversiteit Auteur Dr. Reinhilde Pulinx (2019)
Boekbespreking op Bodhi-tv

Racisme, over wonden en veerkracht Auteur Naima Charkaoui

Documentaire HUMAN Why We Hate

Documentaire Netflix 13th

Richtlijnen in de beoefening van mindfulness en diversiteit van Larry Yang Trainings of the Mind in Diversity

Bekijk ook de andere projecten van bundelt

Event management international conference on mindfulness

Lezingen door vooraanstaande wetenschappers, inhoudelijke workshops, symposia met actuele kennis uit de wetenschap, expert meetings en de meest inspirerende plek om de laatste ontwikkelingen over mindfulness te volgen.
Tijdens het ‘International Conference of Mindfulness (ICM) 2018’ kwam dit alles samen in Amsterdam

meer informatie

event management van gogh museum

Exclusieve evenementen, corporate evenementen en publieksevenementen, zoals de opening van een nieuwe tentoonstelling, diners in de nabijheid van de kunst, rondleidingen na sluitingstijd en de Museumnacht vallen onder de verantwoordelijkheid van afdeling Events.

meer informatie

producent symposium natuurmonumenten

Natuurmonumenten spant zich samen met haar partners in om natuur toegankelijk te maken, ook voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend zo is. Deze dag was de viering van de resultaten die zijn bereikt met o.a. een symposium voor beleidsmakers en professionals in groen- en zorgsector; beleidsmakers lokale, provinciale en landelijke overheden.

meer informatie

event manager en facilitator dance4life

Dance4Life’s Funky Fundraiser heeft het doel zoveel mogelijk geld op te halen voor haar internationale programma en met alle aanwezigen het leven te vieren. Bundelt is trotse sponsor en ben als Funky Fundraise Hero als Event Manager deel van het team dat zorgt voor het Funky Fundraiser 2019! In 2010 had ik als facilitator had een leidende rol in Schools4Life.

Meer informatie
Deel