Mindful Online | Op jouw moment mindfulness beoefenen

door
Mindful Online | Op jouw moment mindfulness beoefenen

If you can’t go outside, you can go inside

Muniba Mazari

Online met Zoom
Het online aanbod van Bundelt wordt aangeboden via Zoom. Ben je nog niet bekend met Zoom? Ik help je graag op weg. Bij aanmelding ontvang je een Zoom stappenplan over het deelnemen aan een sessie.

Mindfulness online beoefenen op jouw moment
Zoals we weten uit de mindfulnesstraining vraagt het onderhouden van mindfulness beoefening. De balans die we in ons dagelijks leven ervaren door de beoefening is een gevolg van het trainen van de hersenen. Wanneer we regelmatig de mat opstappen wordt ons interne gevarensensor (de amygdala) tot rust gebracht en de hersendelen die te maken hebben met overzicht houden, relativeren en bewust reageren versterkt.

Van de doe-modus naar de zijn-modus.
Een moment van niet-doen. Aansluiten bij jezelf. Als start van de dag, als een welkom pauzemoment tijdens dagelijkse bezigheden of als afsluiting van de dag. Naast de mindfulnesstrainingen, retraite en stiltedagen waar we met elkaar Zijn, biedt Bundelt ook een online aanbod aan. Gezien de huidige maatregelen omtrent het coronavirus heeft Bundelt het aanbod uitgebreid. Er worden ook sessies kosteloos aangeboden.

Hoe werkt het?
Het volledige online aanbod wordt aangeboden via Zoom. Je kunt Zoom gebruiken op je mobiele telefoon, je laptop of computer. Je hebt enkel een (gratis)account bij Zoom nodig, een webcam en sommigen vinden het prettig om oortjes in te hebben.

Mindfulnesstrainer MBSR en Individueel Mindfulness Based Cognitief Therapy trainer Jolien Posthumus is erkend trainer. Gezien haar categorie 1 geregistreerd trainerschap bij beroepsvereniging VMBN is vergoeding door de zorgverzekeraar is vaak mogelijk. Zij houdt praktijk in het Poortgebouw van Elswout Haarlem.

Daarnaast is Jolien werkzaam als producent van maatschappelijk betrokken en culturele events. Zij produceerde events voor o.a. het Van Gogh Museum, Natuurmonumenten en was als event manager betrokken bij het Int. Conference on Mindfulness i.o.v. het Radboud en de UvA.

April 2020 verschijnt haar boek Mindfulness in het veld van aandacht.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Dat vermogen om met aandacht aanwezig te zijn, vermogen tot opmerkzaam zijn, is te trainen. Door vaker je aandacht te sturen, stap je even uit je pieker stroom, ben je je bewust van je reacties en je gedachten. Dan ontstaat een ruimte tussen stimulus en respons.

Vanuit daar kun je bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Je vangst zo ook stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn en kun je je grenzen beter je grenzen bewaken.

Is er wetenschappelijk bewijs voor de effecten van de mindfulness training?

Het effect van mindfulness is de afgelopen 35 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulness interventies. Onderzochte mindfulness trainingen zijn onder andere de mindfulness-based stress reduction (MBSR) en de de mindfulness-based cognitive therapy (MBCT).

Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een “normale” populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor velen van waarde is. Lees meer onderzoeksresultaten.

Waarbij is de achtweekse mindfulnesstraining effectief gebleken?

  • veel met gedachten bezig zijn (piekeren)
  • werkstress en burn-out
  • somberheid en voorkomen van depressie
  • chronische pijn
  • klachten op het gebied van angst, spanning en onrust
  • lichamelijke klachten die stress gerelateerd zijn, zoals hoge bloeddruk, vermoeidheid, rsi

Waar moet ik op letten als ik een mindfulness training kies?

Mindfulness lijkt de laatste jaren een echte hype en dat zie je terug in het aanbod. Maar Mindfulness is geen beschermde naam en een erg breed begrip, dus hoe kies je nu een gedegen mindfulnesstraining en trainer?
Misschien helpt dit je op weg:

  1. De beroepsvereniging voor mindfulness­trainers, het VMBN,  onderscheidt categorie 1 en categorie 2 trainers. De categorie 1 trainers zijn de meest volledig opgeleide mindfulness­trainers, die de mindfulness­training aanbieden conform de professionele standaarden, zoals oorspronkelijk ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn en zijn Center for Mindfulness en houden volgen jaarlijks trainingen en opleidingen.
  2. Daarnaast is het belangrijk dat je je ook fijn voelt bij de mindfulness trainer. En dit is een persoonlijke keuze.

Moet ik klachten hebben om baat te hebben bij mindfulness?

De mindfulness training werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. Al snel bleek dat mindfulness ook hielp bij andere gezondheidsproblemen zoals angstklachten, depressie, burn-out en stress gerelateerde klachten.

Ook als je geen directe klachten hebt kun je de krachtige voordelen van mindfulness beoefening ervaren. Zoals Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulness zegt: “Ik ken niemand die niet gebaat is bij meer aandacht in zijn leven”.

Deze mindfulness training is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van zijn of haar leven en bereid is op een nieuwe manier naar eigen patronen te kijken.

Is er een vergoeding voor de mindfulness training mogelijk?

Het is mogelijk de training gedeeltelijk of in sommige gevallen helemaal vergoed te krijgen. Via deze link kom je op een overzichtspagina met informatie over de vergoeding van een mindfulness­training bij Bundelt en de verschillende zorgverzekeraars. Deze overzichtspagina wordt ieder jaar bijgewerkt, zodat de vergoedingen en premies actueel blijven.

Deel