Mindfulness in het museum met Jolien Posthumus


mindfulness in het museum jolien posthumus

Mindfulness in het Museum – de wereld waar cultuur die van welzijn raakt.
Ik loop al jaren warm voor deze match. Mindfulness en kunst kunnen beide een positief effect hebben op onze lichamelijke- en mentale welzijn. Beide bieden ons een ander perspectief en nodigen uit buiten eigen kaders en gebaande paden te stappen. Beide raken, roeren en nodigen uit tot zelfonderzoek en reflectie.

Het cultiveren van helpende vaardigheden
Musea bieden een toegankelijke ruimte beiden samen te brengen, om mindfulness te beoefenen door te kijken naar kunst. Die aanpak in het museum hoeft niet groots opgezet te zijn, ook kleine interventies tijdens een rondleiding laten bezoekers al even stilstaan. Er zijn enkele andere leermethoden te vinden in de museale wereld, die je op een andere, interactieve manier naar kunst laten kijken, in plaats van een historisch oogpunt; Slow Looking, Visual Thinking Strategies, Visible Thinking en Art based learning. Deze bevatten enkele aspecten van die vaak als mindfulness herkend menen te worden, echter beoefen we in mindfulness actief andere vaardigheden. We cultiveren geduld, het vermogen om uit onze automatisch oordelen en patronen te stappen en dingen te kunnen aanvaarden zoals ze zijn.

Mindfulness in cultureel erfgoedcontext
Er zijn wereldwijd meerdere onderzoeken gedaan naar de toepassing van mindfulness in de museale sector. FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, heeft afgelopen jaar zelfs met hun partners KMSKA, FOMU, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Museum Dr. Guislain en het Middelheimmuseum een vormingsreeks opgezet waar zij onderzoeken wat mindfulness kan betekenen in cultureel erfgoedcontext. Zij hebben hiervoor Edel Maex, grondlegger van mindfulness in de lage landen, gevraagd hebben hierin zijn expertise te delen. Mindful ervaringen binnen het museum nemen mensen mee naar hun dagelijkse leven.

Waar je in Amerika, Engeland en België in meerdere musea kunst kunt bekijken door deel te nemen aan Mindfulness Based programma`s die zij aanbieden, staat dit in Nederland nog in de kinderschoenen.

Productie mindfulness in het Museum.
In 2020 initieerde ik de productie Mindulness in het Museum in het Teylers Museum om hier met experts uit gerelateerde werkvelden over in gesprek te gaan. Gezien de lockdown kwam deze dag helaas te vervallen. We onderzoeken de mogelijkheid voor een nieuwe editie. Via een live call zou Louise Thompsen, Health and Wellbeing Manager at Manchester Art Gallery and Museums and Wellbeing Consultant, spreken over hoe het hun gelukt is mindfulness succesvol te hebben geïntegreerd in de leerprogramma`s en de meerwaarde van dit programma. Zij heeft ook haar expertise gedeeld met de vormingsreeks van FARO. Peter Thissen, mindfulnesstrainer en kunsthistoricus en Linda Eversteijn, mindfulnesstrainer en kunstcurator, zetten zich in Nederland al jaren in om mindfulness en museum te verbinden en kwamen vertellen over hun werk in de museale sector.

Mindfulnessin het Museum X Reinwardt Academie
In 2020 werd ik benaderd door Daphne Veendorp, student Professioneel cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie. Zij schreef haar afstudeerscriptie rondom mindfulness in het museum en ik had het genoegen haar klankbord te mogen zijn. Haar onderzoeksvraag ‘Hoe kan vanuit mindfulness kijken naar kunst in een middelgroot museum, helpen bij millennials met burn-out gerelateerde klachten?’ heeft zij inmiddels met verve verdedigd en met vlag en wimpel geslaagd. Het is te gek door de Reinwardt Academie genodigd te worden hoorcolleges vanuit Stedelijk Museum Alkmaar aan de studenten Minor Publiek & Media (Module Health and Wellbeing) verkennen we samen de wereld van cultuur en erfgoed die van welzijn raakt.

Ik zie diverse mogelijkheden voor de toepasbaarheid van mindfulness in en met het museum. Ik denk graag met musea mee en (co-) creëer een mindfulness based programma’s die aansluiten bij collectie & educatieve aanbod en ben uiteraard beschikbaar voor uitvoer!

Laten we kennismaken!

Deel

Skip to content