Mindfulness in het Museum

Jolien ontwikkelt voor diverse musea in Nederland mindfulness programma’s. Ervaar het zelf!

Van Gogh Museum
Binnenkort meer!

Bundelt mindfulness Jolien Posthumus Haarlem

Mindfulness in het museum; de wereld waar cultuur die van welzijn raakt.
Mindfulness en kunst hebben een positief effect op onze lichamelijke- en mentale welzijn  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat het trainen van mindfulness, kunst en cultuur, bijdraagt aan kwaliteit van leven, stressweerbaarheid en balans. Het verstevigt veerkracht; zowel in het omgaan met kleine, als in het omgaan met grote uitdagingen van het leven. Ze werken stressverlagend, bevorderen zelfontwikkeling en helpen ons anders tot angst, negatieve emoties en gedachten te verhouden.

Een ander, een nieuw perfectief.
Rust en stilte opzoeken in onze drukke wereld is actieve zelfzorg, een menselijke deugd! Wanneer we even stoppen met hollen komt er ruimte voor creativiteit en nieuwe inzichten en rust. Musea bieden een toegankelijke ruimte beiden samen te brengen, om mindfulness te beoefenen door te kijken naar kunst. Beide bieden ons een ander perspectief en nodigen uit buiten eigen kaders en gebaande paden te stappen. Beide raken, roeren en nodigen uit tot zelfonderzoek en reflectie.

Oefenen om te zijn in plaats van te doen.
Er zijn enkele andere leermethoden te vinden in de museale wereld, die je op een andere, interactieve manier naar kunst laten kijken, in plaats van een historisch oogpunt; Slow Looking, Visual Thinking Strategies, Visible Thinking en Art based learning. Mindfulness is net weer even anders – deze programma’s dragen bij aan het niet-oordelen, om te zijn i.p.v. te doen, op nieuwsgierig zijn en op compassie. Allemaal dingen waarmee we beter voor onszelf kunnen zorgen! Kunst is een krachtig middel om mindfulness te beoefenen en te cultiveren.

Mindfulness based Programma’s in het Museum
Dit Mindfulness based Programma’s in het Museum  zijn gebaseerd op een samenkomen van contemplatieve tradities met wetenschappelijke inzichten op het gebied van onder andere psychologie, neurowetenschap, geneeskunde en onderwijs. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat het trainen van mindfulness bijdraagt aan kwaliteit van leven, stressweerbaarheid en balans. Het verstevigt veerkracht; zowel in het omgaan met kleine, als in het omgaan met grote uitdagingen van het leven.

Mindfulnesstrainer Jolien Posthumus
Jolien Posthumus is werkzaam als mindfulnesstrainer en producent in de culturele- en welzijnsector. Als hoogste categorie geregistreerd mindfulness professional is zijn opgeleid de oefening begeleiden, enquiry en educatie vaardig aan te bieden en een veilige leersetting te creëren. Haar expertise ligt bij het bundelen van cultuur, welzijn, inclusie en diversiteit.

Ervaar zelf deze bijzondere manier van kijken naar kunst! Stap even uit de dagelijkse drukte en ervaar op deze manier meer aandacht en bewustwording te hebben voor jouw mental health, en wat je zelf kunt doen om goed voor jezelf te zorgen.

Aanbod Mindfulness in het Museum
Ervaar het zelf! Ga mee naar het museum en beleef zelf hoe het is om op deze bijzondere manier naar kunst te kijken. Kijken, Reflecteren, Vertragen. Met aandacht. Bij kunst.Van Gogh Museum
Binnenkort meer.

Rondleiding of workshop in jullie museum
Willen jullie een rondleiding of workshop Mindful in het Museum aanbieden in jullie museum? Eenmalig of meerdere keren? Aan bezoekers of aan de medewerkers van het museum? Door aspecten uit de MBP’s als losse oefeningen te verbinden met de collectie in het museum, wordt elk programma op maat gemaakt. Wil je de rondleiding specifiek toegespitst op jullie collectie of (komende) tentoonstelling? Of wil je de huidige inzichten in de neurowetenschap van Health & Wellbeing en hoe mindfulness werkt verwerkt in het programma? Ik denk graag mee en breng advies uit over de toepasbaarheid en vormgeving van het programma. Ik kijk er naar uit dit voor jullie te verzorgen.

Van advies tot implementeren in musea
Het is mogelijk aspecten uit de MBP’s in musea aan te bieden als losse oefeningen en geschikt deze te implementeren binnen bredere Health & Wellbeing programma’s. Waar gewenst kan dit gecombineerd met de huidige inzichten in de neurowetenschap over Health & Wellbeing en hoe mindfulness werkt. Ik zie diverse mogelijkheden voor de toepasbaarheid van mindfulness in het museum in (educatieve) programma’s of. Heb je interesse in mindfulness als aanvulling op jullie programma’s in en/of buiten het museum? Ik denk graag mee, breng advies uit over de toepasbaarheid, vormgeving van de programma’s en ben uiteraard beschikbaar voor uitvoer!

Zij gingen je voor:
Skip to content