Mindfulness in het Museum

mindfulness in het museum jolien posthumus

Jolien Posthumus is Trainer Mindfulness Based Programs en Producent in de culturele- en welzijnssector.  Zij is hoogste graad  geregistreerd bij beroepsvereniging het VMBN en geregistreerd Mindfulness Professional bij de VVM. Ze werkt actief rondom mindfulness, cultuur en diversiteit. Eerder verscheen haar boek ‘Mindfulness in het veld van aandacht’.

Hoorcollege Reinwardt Academie Cultureel Erfgoed Mindfulness in het Museum

Mindfulness in het museum; de wereld waar cultuur die van welzijn raakt.
Mindfulness en kunst kunnen beide een positief effect hebben op onze lichamelijke- en mentale welzijn. Beide bieden ons een ander perspectief en nodigen uit buiten eigen kaders en gebaande paden te stappen. Beide raken, roeren en nodigen uit tot zelfonderzoek en reflectie. Ze kunnen stress verlagend werken, bevorderden zelfontwikkeling en helpt ons anders tot angst, negatieve emoties en gedachten te verhouden. Musea bieden een toegankelijke ruimte beiden samen te brengen, om mindfulness te beoefenen door te kijken naar kunst.

Mindfulness cultiveren door te kijken naar kunst
Er zijn enkele andere leermethoden te vinden in de museale wereld, die je op een andere, interactieve manier naar kunst laten kijken, in plaats van een historisch oogpunt; Slow Looking, Visual Thinking Strategies, Visible Thinking en Art based learning. Deze bevatten enkele aspecten van die vaak als mindfulness herkend menen te worden, echter beoefen we actief een houding en vaardigheid. Binnen mindfulness cultiveren we de bereidheid èn de vaardigheid om bij elke situatie en elke ervaring aanwezig te zijn met open interesse, mildheid en zorgzaamheid. Kunst is een krachtig middel om mindfulness te beoefenen en te cultiveren.

Oefenen om te zijn in plaats van te doen.
Mindfulness based Programma’s (MbP’s) zijn gebaseerd op een samenkomen van contemplatieve tradities met wetenschappelijke inzichten op het gebied van onder andere psychologie, neurowetenschap, geneeskunde en onderwijs. Deze programma’s dragen bij aan het niet-oordelen, om te zijn i.p.v. te doen en om met een nieuwsgierige interesse en zorgzaamheid aanwezig te blijven bij elke ervaring, ook de vervelende en uitdagende. Het is mogelijk aspecten uit de MBP’s in musea aan te bieden als losse oefeningen en geschikt deze te implementeren binnen bredere Health & Wellbeing programma’s.

Het trainen van mindfulness in een vak
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat het trainen van mindfulness bijdraagt aan kwaliteit van leven, stressweerbaarheid en balans. Het verstevigt veerkracht; zowel in het omgaan met kleine, als in het omgaan met grote uitdagingen van het leven. Het adequaat kunnen begeleiden van MbP’s is een vak. Van trainers van MbP’s wordt gevraagd dat ze zich blijvend verdiepen en ontwikkelen in hun vak: in de breedte, in de diepte en in al zijn diversiteit. Jolien Posthumus is als hoogste categorie geregistreerd mindfulness professional opgeleid de oefening begeleiden, enquiry en educatie vaardig aan te bieden en een veilige leersetting te creëren.

Van advies tot implementeren in musea
Ik zie diverse mogelijkheden voor de toepasbaarheid van mindfulness in het museum in (educatieve) programma’s of. Heb je interesse in mindfulness als aanvulling op jullie programma’s in en buiten het museum? Ik denk graag mee, breng advies uit over de toepasbaarheid, vormgeving van de programma’s en ben uiteraard beschikbaar voor uitvoer!

Skip to content