Teamwork makes the dream work

John C. Maxwell

Mindfulness training in Organisaties

Achtweekse training

Training:
In overleg

Sessie duur:
In overleg

Kosten:
In overleg

incl.: de sessies, geluidsfiles, de behandelde theorie en een overzicht van de oefeningen / opdrachten voor thuis.

Zou je de medewerkers in de organisatie een andere manier willen aanbieden om met stress om te gaan? Een andere manier om met werkdruk, stresspieken en negatieve gedachten om te gaan? Zou je iets willen bieden dat bij kan dragen aan het vergoten werkplezier, flexibiliteit en vitaliteit? Dan zou de mindfulnesstraining van Bundelt iets voor jullie organisatie kunnen zijn.

Vaardigheden voor op de werkvloer
Veel mensen zeggen: “Ik hou wel van een beetje stress”. Er is echter een belangrijk verschil tussen positieve en negatieve stress. Positieve stress maakt dat we een taak gedaan krijgen en blijken zelfs een gezonde work-out voor cardiovasculair- en immuunsysteem. Het gaat echter mis wanneer het lichaam niet meer uit deze staat van paraatheid komt. Grote werkdruk, hoge prestatie-eisen, dreigende reorganisaties, hoog ziekteverzuim en burn-out, hoge verwachtingen van creativiteit, veel repeterende werkzaamheden zijn redenen dat we niet meer uit deze paraatheid komen. De training maakt je bewuster van niet-helpende gedachten, bewuster van de zaken die emotie triggeren en de mogelijkheid in aanwezigheid te kunnen reageren in plaats van reflex reacties.

Mindfulness training in Organisaties
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar en de resultaten tonen aan dat mindfulnesstraining positieve effecten heeft op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en onderlinge verhoudingen op het werk. Een in company mindfulnesstraining kan dan ook een waardevol onderdeel zijn van een human resourcesbeleid in een bedrijf of organisatie. Echter, als een bedrijf mindfulness zou willen aanbieden, niet om de menselijkheid in het bedrijf te bevorderen maar louter om de productiviteit te verhogen, dan is dat geen mindfulness. Van de organisatie wordt dan ook gevraagd bij het traject aan te sluiten. Medewerkers ervaren na een training dat minder last hebben van stress en negatieve gedachten, sneller signaleren dat er wat aan de hand is, contacten met collega’s positiever ervaren en beter omgaan met conflicten en zelfbewuster en vitaler zijn. Door de groepssetting ervaren we gedeelde menselijkheid, Common Humanity, welke naam je ook draagt, waar je ook vandaan komt, hoe je er ook uitziet of waar je ook in gelooft.

Bouwstenen van een training in organisatie
De training bestaat uit sessies op jullie locatie en thuisbeoefening voor de deelnemers. We doen verschillende ervarings- en inzichtsoefeningen en bespreken we thema`s grenzen leren kennen, hoe om te gaan met lastige gedachten en hoe stressvolle momenten beter te beantwoorden. Bij aanvang van de training ontvangt iedereen een werkmap en audiobestanden waar iedereen mee aan de slag gaat.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Dat vermogen om met aandacht aanwezig te zijn, vermogen tot opmerkzaam zijn, is te trainen. Door vaker je aandacht te sturen, stap je even uit je pieker stroom, ben je je bewust van je reacties en je gedachten. Dan ontstaat een ruimte tussen stimulus en respons.

Vanuit daar kun je bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Je vangst zo ook stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn en kun je je grenzen beter je grenzen bewaken.

Is er wetenschappelijk bewijs voor de effecten van de mindfulness training?

Het effect van mindfulness is de afgelopen 35 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulness interventies. Onderzochte mindfulness trainingen zijn onder andere de mindfulness-based stress reduction (MBSR) en de de mindfulness-based cognitive therapy (MBCT).

Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een “normale” populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor velen van waarde is. Lees meer onderzoeksresultaten.

Waar moet ik op letten als ik een mindfulnesstrainer kies?

Mindfulness lijkt de laatste jaren een echte hype en dat zie je terug in het aanbod. Maar Mindfulness is geen beschermde naam en een erg breed begrip, dus hoe kies je nu een gedegen mindfulness trainer?
Misschien helpt dit je op weg:

De beroepsvereniging voor mindfulness­trainers, het VMBN,  onderscheidt categorie 1 en categorie 2 trainers. De categorie 1 trainers zijn de meest volledig opgeleide mindfulness­trainers, die de mindfulness­training aanbieden conform de professionele standaarden, zoals oorspronkelijk ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn en zijn Center for Mindfulness en houden volgen jaarlijks trainingen en opleidingen.

Waarbij is de mindfulnesstraining voor medewerkers effectief gebleken?

Het blijkt dat medewerkers na een mindfulnesstraining:

  • Minder last hebben van stress en negatieve gedachten
  • Sneller signaleren dat er wat aan de hand is en doen er dan ook wat aan
  • Contacten met collega’s positiever ervaren en makkelijker communiceren
  • Beter omgaan met conflicten, omdat ze zich minder snel bedreigd voelen
  • Zelfbewuster en vitaler zijn
  • Meer focus hebben, creatiever zijn en beter presteren

Moet iemand klachten hebben om baat te hebben bij mindfulness?

De mindfulness training werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. Al snel bleek dat mindfulness ook hielp bij andere gezondheidsproblemen zoals angstklachten, depressie, burn-out en stress gerelateerde klachten.

Ook als je geen directe klachten hebt kun je de krachtige voordelen van mindfulness beoefening ervaren. Zoals Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulness zegt: “Ik ken niemand die niet gebaat is bij meer aandacht in zijn leven”.

Deze mindfulness training is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van zijn of haar leven en bereid is op een nieuwe manier naar eigen patronen te kijken.

Wanneer kan iemand beter niet meedoen met de mindfulness training?

Als je met concrete knelpunten en belemmeringen aan de slag wilt, zoals bij psychische nood, conflictsituaties of loopbaanvragen, dan kies je voor individuele therapie of coaching. Dit geldt ook wanneer er sprake is van psychosen of verslaving.

Mindfulness­training is geen goed middel voor hanteren van acute problemen of crises. Als je midden in een scheiding, verhuizing of ingrijpende veranderingen in gezin of werk zit, dan kun je wellicht beter wachten met de training. Hierbij speelt ook een rol dat je tijdens dergelijke hectische periodes misschien moeilijk tijd kunt vrijmaken voor training en huiswerk.

In alle andere gevallen kun je mindfulness­training overwegen. Belangrijk bij je overweging is dat mindfulness­training je aanspreekt als manier om anders te leren omgaan met oude, bekende obstakels en patronen in je leven. Van deelnemers wordt verwacht dat ze gemotiveerd zijn. Dagelijks oefenen is ook een belangrijke voorwaarde voor succes. Je inzet bepaalt het resultaat.

Mindfulnesstrainer MBSR en Individueel Mindfulness Based Cognitief Therapy Trainer Jolien Posthumus is cat 1 erkend geregistreerd mindfulnesstrainer.  Daarnaast is Jolien werkzaam als Eventmanager & Projectmanager. Haar expertise ligt maatschappelijk betrokken en culturele events opgedaan bij o.a. het Van Gogh Museum, Natuurmonumenten en het Int. Conference on Mindfulness. April 2020 verschijnt haar boek Mindfulness in het veld van aandacht.

Marten vertelt:

Ik heb in 2016 de achtweekse mindfulness training bij Jolien gevolgd en ik ben hier heel enthousiast over. De training heeft mij veel geleerd over het opmerken van mijn emoties en gedachten en dat het oké is om af en toe naar je pijn/ongemak toe te bewegen om ook deze de ruimte te geven.

Jolien creëerde veiligheid in de groep. Ze geeft de training met hart en ziel en dat is voelbaar in alles!

Testimonial Marten, 63 jaar, zakelijke directeur culturele sector
Marten, 63 jaar, zakelijke directeur culturele sector
Deelnemer mindfulnesstraining

Martijn vertelt:

Ik speelde al heel lang met het idee om naast het trainen van het lichaam ook eens te gaan kijken naar het trainen van de geest. Ik kan niet anders zeggen dat dit een absolute aanrader is voor drukke ondernemers. Veel geleerd maar de belangrijkste les was door veel bewuster om te gaan met alles, je zoveel meer inzichten krijgt in je eigen handelen. Met het einde van het traject begint het pas echt (want het is hard werken), maar als jij het idee hebt dat je vooral heel erg 'druk druk druk' bent dan kan ik je de training onder leiding van Jolien echt van harte aanraden!

Testimonial Martijn, Ondernemer en eigenaar eigen IT-bedrijf
Martijn, Ondernemer en eigenaar eigen IT-bedrijf
Deelnemer Individueel mindfulness traject
Zij gingen je voor

Skip to content