Mindfulness in Superdiversiteit

Klik op onderstaande data om je aan te melden:

Er zijn op dit moment geen evenementen gepland

Voor wie is Mindfulness in Superdiversiteit?
Ons aanbod is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij toenemende spanningen in onze diverse samenleving en bereid is om hier met een mindful blik naar te kijken.

Iedereen is welkom; ieder die te maken heeft met racisme,  (mindfulness-)trainers, facilitators, meditatie- en yogadocenten, docenten, therapeuten, hulpverleners, leerkrachten, (team-)leiders, managers, HR-medewerkers en collega’s uit andere gerelateerde werkvelden.

De wereld waarin we leven gaat alsmaar sneller en verandert voortdurend. Vandaag lijkt niet meer op gisteren en morgen is onvoorspelbaar. Momenteel worden we geconfronteerd met twee mondiale fenomenen, die de samenleving ingrijpend veranderen: de corona-pandemie en de Black Lives Matter beweging. Die laatste dwingt ons te kijken naar racisme en de plaats die racisme hier en nu, in onze samenleving en de rol die wijzelf hierin spelen. Mindfulness reikt ons een open, milde en niet-oordelende blik aan om naar die transformatie te kijken. Een basishouding om het gesprek hierover aan te durven gaan. Via mindfulness kunnen we ook komen tot meer verbinding tussen mensen, meer begrip voor elkaar, minder angst en meer openheid – ook naar de ander, die we niet zo goed kennen, die erg lijkt te verschillen van onszelf.

Een divers aanbod trainingen, retraites en lezingen.
Programma’s die:
1. een open en niet-oordelende houding ontwikkelen;
2. gesprekken en interacties in het dagelijkse leven verzacht;
3. het begrip voor de ander vergroot en op die manier het ontdekken van een nieuwe gemeenschappelijkheid bevorderen.

Mindfulness in Superdiversiteit
Mindfulness-Based Programma’s zijn gebaseerd op contemplatieve tradities aan de ene kant en wetenschappelijke inzichten over psychologie, neurowetenschap, geneeskunde en onderwijs aan de andere kant. Tijdens een mindfulness training oefenen we de bereidheid om in elke situatie en bij elke ervaring aanwezig te zijn met een niet-oordelende, open nieuwsgierigheid. We oefenen de vaardigheid om uit automatische patronen te stappen; wat afstand te creëren tussen de ervaring en onze eerste impulsieve reactie; en vervolgens een gepast antwoord te geven.  Ook leren we een gedeelde menselijkheid en onderlinge verbondenheid te ervaren. Welke leeftijd je hebt, welke naam je draagt, waar je vandaan komt, wat jouw persoonlijke situatie is, hoe je eruitziet of waarin je gelooft, we maken allemaal deel uit van een common humanity.

Programma en inhoud
Het programma bestaat uit oefeningen uit de mindfulness- en compassietraining, interpersoonlijke mindfulness, Lezingen, Deep Democracy en reflectie. We richten onze aandacht specifiek op thema’s die gelinkt zijn aan de superdiverse samenleving waarin we leven.

In zakelijke en non-profit organisaties
Voor teams en organisaties maken wij een training op maat – trainingen, teamdagen, lezingen en workhops. Deep Democracy is een methode voor democratische besluitvorming en conflicthantering, gericht op gelijkwaardigheid, transparantie en streven naar consent. Diversiteit gaat over de zichtbare en onzichtbare verschillen in de samenleving. Inclusie gaat over hoe we omgaan met deze verschillen. Wie waaraan mag meedoen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En hoe gaat we hiermee om als individu en als groep?

De methode van Deep Democracy omvat diverse tools, technieken en gespreksvormen als waardevolle aanvulling op de mindfulness training. Net deze combinatie maakt het mogelijk zowel een individueel als een groepsproces in beweging te zetten.

In aanloop van en training of retraite kun je de video van het eerste open dialoog Mindfulness en Racisme van Nederland en België terugkijken en het interview van Bodhi met Jolien en NieuwWij met Jolien en Reinhilde teruglezen.

KOMENDE RETRAITES & TRAININGEN

Meerder keren per jaar verzorgen wij retraites en trainingen op diverse locaties in Nederland en Vlaanderen. Deze programma’s zijn voor iedereen toegankelijk. Ga jij met ons mee?

KLIK OP ONDERSTAANDE DATA OM JE AAN TE MELDEN:

Er zijn op dit moment geen evenementen gepland

Training Mindfulness in Superdiversiteit
Een programma dat specifieke ondersteuning biedt in het bewust worden van vooroordelen en angst voor de ander. Een training, voor iedereen, gericht op het zoeken naar verbinding en toenadering. Met ruimte voor de vooringenomenheid die we allen hebben, de angsten die we voelen en de wonden die we opgelopen hebben. Waar trainers en beoefenaars een open en niet-oordelende houding ontwikkelen, die gesprekken en interacties in het dagelijkse leven verzacht, het begrip voor de ander vergroot en op die manier het ontdekken van een nieuwe gemeenschappelijkheid bevordert. De trainingen worden aangeboden voor zowel particulieren als voor teams en in organisatie.

Retraite Mindfulness in Superdiversiteit
Deze retraite biedt specifieke ondersteuning in het bewust worden van vooroordelen en angst voor de ander – de ander dichtbij en veraf, die we niet kennen en niet herkennen. Een retraite, voor iedereen, gericht op het zoeken naar verbinding en toenadering. Met ruimte voor de vooringenomenheid die we allen hebben, de angsten die we voelen en de wonden die we opgelopen hebben. Waar trainers en beoefenaars een open en niet-oordelende houding ontwikkelen, die gesprekken en interacties in het dagelijkse leven verzacht, het begrip voor de ander vergroot en op die manier het ontdekken van nieuwe gemeenschappelijkheid bevordert. De trainingen worden aangeboden voor zowel particulieren als voor teams en in organisatie.

dr. Reinhilde Pulinx

Reinhilde Pulinx is als senior onderzoeker verbonden aan de Hogeschool UCLL nabij Brussel, en werkt rond onderzoeksthema’s zoals meertaligheid, diversiteit, sociale participatie en sociale cohesie. Reinhilde woont met man, zoon en dochter in Schaarbeek. Ze beoefent al jaren mindfulness en verdiept zich in de boeddhistische oorsprong, met specifieke aandacht voor de relatie tussen mindfulness en diversiteit. Reinhilde schreef hierover een boek: Mindfulness in Superdiversiteit (Pelckmans Pro, 2019). Reinhilde geeft lezingen, trainingen en workshops.

Jolien Posthumus

Jolien Posthumus is hoogste graad mindfulnesstrainer en Producent in de culturele- en welzijnsector. Zij woont met haar verloofde in Haarlem, waar zij tevens praktijk houdt. Met passie bundelt zijn cultuur, welzijn en diversiteit. Zij zet zich in voor de integratie van mindfulness in onze samenleving door het trainen van Mindfulness Based Programma`s, retraites in binnen- en buitenland en de producties als Mindfulness en Racisme, Privilege Walk & International Conference on Mindfulness. Eerder verscheen haar boek 'Mindfulness in het veld van aandacht' (Blooming, 2020).

Skip to content