May your choices reflect your hopes, not your fears.

Nelson Mandela

Mindfulness in Superdiversiteit

Komende retraites:

Er zijn op dit moment geen evenementen gepland

Locatie:
Vlaanderen:
Heerlijckyt Van Elsmeren

Nederland:
Volgt spoedig

Voor wie is deze retraite?
Deze retraite is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij toenemende spanningen in onze diverse samenleving en bereid is om hier met een mindful blik naar te kijken. Iedereen is welkom; ieder die te maken heeft met racisme, mindfulnesstrainers, meditatiedocenten, therapeuten, hulpverleners, yogadocenten, leerkrachten en collega’s uit andere gerelateerde werkvelden. Dit weekend is geen vervanging voor een achtweekse mindfulnesstraining.

    Dit weekend omvat:
  • Het verblijf op locatie
  • alle maaltijden (vegetarisch mogelijk)
  • Begeleiding door erkende trainers

Wij keken uit het eerste Mindfulness in Superdiversiteit 11-13 december in Vlaanderen.  Echter is de voortgang betreffende de huidige coronamaatregelen ongewis en kunnen wij niet garanderen dat wij in december in veiligheid bij elkaar kunnen komen. Daarom hebben wij in overleg met De Heerlijckyt besloten de retraite te verplaatsten naar het voorjaar 2021. Een prachtige locatie in Nederland heeft te kennen gegeven ons ook graag te verwelkomen en wij zijn momenteel met hen in overleg. Wij beraden ons momenteel op nieuwe data en komen hier z.s.m op terug!

Wij zijn dankbaar voor de prachtige reacties en aanmeldingen die wij hebben mogen ontvangen op deze retraite.

Mocht je vragen hebben, neem gerust contact met ons op.
Hartelijke groet,
Reinhilde en Jolien

In het voorjaar van 2021 vinden de allereerste edities Mindfulness in Superdiversiteit Retraite Weekend in Nederland en Vlaanderen plaats.

Deze retraite biedt specifieke ondersteuning in het bewust worden van vooroordelen en angst voor de ander – de ander dichtbij en veraf, die we niet kennen en niet herkennen. Een training, voor iedereen, gericht op het zoeken naar verbinding en toenadering. Met ruimte voor de vooringenomenheid die we allen hebben, de angsten die we voelen en de wonden die we opgelopen hebben. Waar trainers en beoefenaars een open en niet-oordelende houding ontwikkelen, die gesprekken en interacties in het dagelijkse leven verzacht, het begrip voor de ander vergroot en op die manier het ontdekken van nieuwe gemeenschappelijkheid bevordert.

Steeds meer mensen beoefenen mindfulness en meditatie.
We zoeken naar meer rust en minder chaos in ons hoofd. De wereld waarin we leven gaat alsmaar sneller en verandert voortdurend. Vandaag lijkt niet meer op gisteren en morgen is onvoorspelbaar. De wereld wordt beangstigend en ongrijpbaar. We voelen ons onzeker, vervreemd. We maken dus onze eigen, kleine leefwereld veilig en rustig, en kijken angstig naar buiten.

Mindfulness reikt ons handvatten aan om met deze spanning om te gaan, om meer tevredenheid te vinden, meer rust in het lichaam en minder drukte in het hoofd. De mindfulness oefeningen bieden ondersteuning om de stress, drukte en onzekerheid van het dagelijkse leven aan te kunnen. In mindfulness kunnen we naast zelfzorg ook zorg voor de ander vinden. Via mindfulness kunnen we ook komen tot meer verbinding tussen mensen, meer begrip voor elkaar, minder angst en meer openheid – ook naar de ander, die we niet zo goed kennen, die erg lijkt te verschillen van onszelf.

De wereld blijft aan een razend tempo versnellen.
Momenteel worden we geconfronteerd met twee mondiale fenomenen, die de samenleving ingrijpend veranderen: de corona-pandemie en de Black Lives Matter beweging. Die laatste dwingt ons te kijken naar racisme en de plaats die racisme hier en nu, in onze samenleving en de rol die wijzelf hierin spelen. Mindfulness reikt ons een open, milde en niet-oordelende blik aan om naar die transformatie te kijken. Een basishouding om het gesprek hierover aan te durven gaan.

Wat gaan we doen?
Tijdens deze retraite werken we met de mindfulness oefeningen uit de achtweekse basistraining (meditatie, yoga, bodyscan) aangevuld met Deep Democracy en contemplatie-meditatie, en richten onze aandacht specifiek op thema’s die gelinkt zijn aan de superdiverse samenleving waarin we leven. We voorzien in een gevarieerd programma met voldoende tijd voor uitwisseling, gezamenlijke oefeningen en vrije tijd om te genieten van de mooie omgeving.

Wij adviseren je in aanloop van deze retraite de video van het eerste open dialoog Mindfulness en Racisme van Nederland en België dat plaatsvond op 12 augustus terug te kijken.

 

dr. Reinhilde Pulinx

Reinhilde Pulinx is als senior onderzoeker verbonden aan de Hogeschool UCLL en werkt rond onderzoeksthema’s zoals meertaligheid, diversiteit, sociale participatie en sociale cohesie. Reinhilde woont met man, zoon en dochter in Schaarbeek. Ze beoefent al jaren mindfulness en verdiept zich in de boeddhistische oorsprong, met specifieke aandacht voor de relatie tussen mindfulness en diversiteit. Reinhilde schreef hierover een boek: Mindfulness in Superdiversiteit (Pelckmans Pro, 2019). Reinhilde geeft lezingen, trainingen en workshops.

Jolien Posthumus

Jolien Posthumus is hoogste graad mindfulnesstrainer en Producent. Zij woont met haar verloofde in Haarlem, waar zij tevens praktijk houdt binnen een psychologenpraktijk. Zij zet zich in voor de integratie van mindfulness in onze samenleving door het trainen van Mindfulness Based Programma`s, het geleiden van retraites in binnen- en buitenland en de productie van relevante events als In Gesprek & het Int. Conference on Mindfulness. Afgelopen april verscheen haar boek 'Mindfulness in het veld van aandacht' (Blooming, 2020).

Skip to content