Mindfulness bij het Spaarne Gasthuis ziekenhuis

bundelt
door
Mindfulness bij het Spaarne Gasthuis ziekenhuis

Deze workshop op de Dag van de Duurzaamheid bij het Spaarne Gasthuis ziekenhuis geeft medewerkers een eerste kennismaking met Mindfulness. De achtweekse training heet officieel Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Deze derde generatie gedragstherapietraining is inmiddels een gerespecteerde en wetenschappelijk erkende (evidence based) nieuwe behandelwijze geworden bij stress en chronische pijn. Mindfulness combineert moderne psychologische en wetenschappelijke inzichten met oude en beproefde vormen van meditatie en yoga. Het kan worden ingezet op een makkelijk toepasbare, praktische manier. Met deze training train je vaardigheden van opmerkzaamheid en ontwikkel je een adequatere respons op stress. De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat je ze vrij eenvoudig kunt integreren in je dagelijks leven.

Mindfulness Based Stress Reduction training voor professionals in de zorg
 Training van mindfulness draagt bij aan balans, stressveerkracht en tevredenheid over je werk. Tegenwoordig staat de gezondheidszorg onder grote druk en en neemt de overbelasting van de professionals die de zorg moeten leveren ongekende vormen aan, is mindfulness een erkende en waardevolle training. Trainen van mindfulness heeft positief effect op:

  • de veerkracht van de zorgprofessional
  • de kwaliteit van de geleverde zorg
  • de kwaliteit van communicatie en relatie met patiënten en collega’s.

Mindfulness Based Stress Reduction training voor patiënten
Chronische pijn, ziekte en lichamelijke beperkingen kunnen het leven en het gevoel van welzijn zeer beïnvloeden. Bijkomende reacties als verzet, angst, verdriet, vermoeidheid of spanningen en zorgen over de toekomst kunnen zo gemakkelijk het gevoel versterken dat je de grip op het leven kwijt raakt. Vechten tegen de klacht of verlang naar hoe het vroeger was. Of juist het gevoel hebben dat je erin verdrinkt. Deze sterkte reactie op lastige ervaringen kent ieder met (chronische) lichamelijke klachten.
Chronische rugpijn, artrose, reuma, fibromyalgie, tinnitus, chronische vermoeidheid, post-operatieve pijn, kanker, niet-aangeboren hersenletsel, zenuwaandoeningen, MS, ziekte van Parkinson. Ieder is welkom in de achtweekse Mindfulnesstraining. De enige voorwaarde om aan een training deel te nemen is je bereidheid om het hele programma te volgen, inclusief het oefenen thuis (45 minuten per dag)

Korte inhoud van de mindfulness training
De training bestrijkt 8 dagdelen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden. Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. Je kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert je ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijn je vaardigheden van mindfulness, waardoor je er de vruchten van plukt. Tijdens de cursusdagen maak je kennis met o.a. geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. Je krijgt toegang tot audiobestanden en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden oefeningen aangereikt, die je kunt toepassen in uw dagelijks leven: thuis en op het werk.

Na een achtweekse training ervaren deelnemers:

  • Minder emotionele uitputting
  • Toename autonomie
  • Minder stress: afname slaapproblemen, minder piekeren
  • Afname conflicten thuis en op het werk

Mindfulnesstrainer: Jolien Posthumus
Ruim 12 jaar geleden is over Jolien zich gaan verdiepen en gericht bijscholen op het gebied van bewustzijnsontwikkelingen heeft  de tot Mindfulnesstrainer (MBSR) succesvol afgerond aan het Centrum voor Mindfulness te Amsterdam. Sinds 2015 werkt zij als gecertificeerd categorie 1 Mindfulnesstrainer (hoogste graad trainer van de VMBN) en verdiept zich in de wetenschappelijke onderbouwing en de toepasbaarheid van Mindfulness. Zij geeft trainingen en workshops  bij Fysiotherapiepraktijk Noorder Spaarne te Haarlem en In Company. Zij verdiep mijn eigen trainerschap door het volgen van retraites, trainingen, supervisies, intervisies en het lezen van vakliteratuur. Ik zet mij in voor de integratie van mindfulness in onze samenleving en het mogen trainen van Mindfulness is voor mij een grote eer en een nog groter plezier.

Het adequaat kunnen begeleiden van Mindfulness-based Programs (MbP’s ) en Meditatie is een vak, ik hecht veel belang aan het structureel borgen van de kwaliteit van deze training ben dan ook categorie 1 geregistreerd bij beroepsvereniging VBMN en voldoe hiermee aan de kwaliteits-eisen die zorgverzekeraars stellen aan vergoedingsmogelijkheden.

 

Deel