Vergoeding Mindfulnesstraining 2020 | Bundelt


Vergoeding Mindfulnesstraining 2020 | Bundelt
In het dagelijkse leven gaan veel zaken op de automatische piloot waardoor sommige zaken maar voor de helft of minder worden ervaren. Mindfulness kan in dat geval het antwoord zijn. Het is een vaardigheid die zich kan ontwikkelen in iemand. Hier is echter wel oefening voor nodig.

Een mindfulnesstraining helpt je wanneer je nu:

  • vaak het gevoel hebt geleefd te worden door je dagprogramma
  • in een druk leven beter moeilijk overeind blijft
  • meer momenten wilt vinden van genieten, rust en inkeer/stilte
  • minder met gedachten bezig wilt zijn (piekeren)
  • lichamelijk last ervaart door spanning of stress
  • omgaan met moeilijke emoties lastig vindt

Ga direct naar de vergoedingen voor mindfulness per zorgverzekeraar.

Daarom zijn er verschillende trainers/therapeuten die een mindfulness-training of aandachtstraining aanbieden. Dit kan individueel en/of in groepsverband, bijvoorbeeld via een 8-weekse training. Iemand kan een mindfulness training starten om verschillende redenen, bijvoorbeeld om meer rust te ervaren, minder te ergeren, beter om te kunnen gaan met stress, de concentratie te verhogen of gewoon om meer te kunnen genieten. Daarmee kunnen ook bepaalde psychosociale problemen aangepakt worden, bijvoorbeeld als er sprake is van depressieve gevoelens, angst of slapeloosheid. Ook bij een burn-out kan mindfulness zijn vruchten afwerpen.

De trainingen van Bundelt voldoen aan de kwaliteits-eisen die zorgverzekeraars stellen aan de vergoedingsvoorwaarden.

  • Trainer Jolien Posthumus is aangesloten bij het beroepsvereniging voor MBSR/MBCT/ Mindfulnesstrainers VMBN
  • Trainer Jolien Posthumus is gecertificeerd lid (cat. 1) van de VMBN

Vanaf 2020
Vergoedingsoverzicht voor 2020: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness 

Vanaf 2019
Vergoedingsoverzicht voor 2019: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness 

Vanaf 2018
Vergoedingsoverzicht voor 2018: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

Vanaf 2017
Vergoedingsoverzicht voor 2017: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

Vanaf 2015
In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met het vergoeden van mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket. De vergoeding zal rond de € 350 per cliënt zijn (check de polis voor het precieze bedrag). Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-out klachten.
Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar.

Andere mogelijke routes

Via werkgever
Bijna alle werkgevers hebben een potje preventie, een ziekteverzuimpotje en /of een potje persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk. Mogelijk is de werkgever bereid te investeren in mindfulness door de Landelijke campagne: Herken de druppel, check je werkstress, www.campagne.arboineuropa.nl.

Via Arbodiensten
Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.

Via UWV
Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Van belang is dan goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

Via gemeente Haarlem
Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Je kunt een beroep doen op WMO gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR voor mantelzorger. Als je een HaarlemPas of ZandvoortPas kunt overleggen, zijn de kosten voor een training EUR 100.

Via Arbeidsintegratie
De Amersfoortse vergoed in principe 100 euro. Vraag echter goed door op de voorwaarden. De Ohra vergoedt alleen een individueel traject op basis van een diagnose van een arts. Menzis biedt vergoeding voor mantelzorgers als ze een aanvullend pakket hebben.

 

Deel

Skip to content